torsdag 13. februar 2014

Blogging i skolen?

Ordskyen er laget i Wordle av teksten i dette innlegget.
Vi blogger for å gjøre oss egne erfaringer med blogg som verktøy for refleksjon og læring. Andres erfaringer kan vi lese om på nettsider - og i blogger.

Wikipedia står følgende om pedagogisk bruk av blogg:

"En blogg kan være individuell, satt opp for en avgrenset gruppe eller for en hel skoleklasse. Denne publiseringsformen kan enkelt tilpasses individuelle behov. De ulike bloggløsningene har alle enkel publisering og kommentering som fellesnevner, noe som bidrar til å senke terskelen for aktivitet. Det at bloggene publiseres på webben fører dessuten til en bevissthet om at man skriver for en mottakergruppe, noe som er et viktig skille mellom blogger og papirbaserte dag- eller prosjektloggbøker.

De aller fleste systemene for publisering av blogger har integrerte verktøy for tilbakemelding, automatisk arkivering, enkel kategorisering, samt effektive metoder for å knytte innhold fra ulike blogger til hverandre. Dette gjør blogger velegnet for å presentere og diskutere faglig innhold gjennom semesteret. Samtidig legger det grunnlag for en åpen informasjonsutveksling der en gruppe på en enkel måte kan skape et kunnskapsnettverk med tette bånd innad, samt forgreninger utad der de enkelte deltakerne finner dette hensiktsmessig.

Blogger forutsetter aktive brukere i produsentrollen, og er normalt knyttet til én eller et lite antall personer som legger inn poster på en nettside. Mye tyder derfor på at disse kommunikasjonsløsningene kan være godt egnet for differensierte opplegg, der deltakerne kan delta på ulike nivå, men samtidig ha innsyn i hva andre holder på med.

Blogger kan benyttes i kombinasjon med en wiki, og tilbyr da en fleksibilitet som er godt tilpasset nettbaserte læringsressurser. Ulike deler kan enkelt knyttes sammen ved hjelp av hyperlenker der nye noder og lenker mellom nodene føyes til gjennom en kollektiv prosess. Dette gir også interessante muligheter for utvelgelse: En artikkel med interessant innhold blir raskt lenket til, noe som er et konkret uttrykk for innholdets aktualitet og/eller betydning innenfor et fellesskap."

Bloggen bloggiskolen gir tips og viser en Prezi med mange gode argumenter for at bruk av blogg er tilpasset måten dagens ungdommer er, gjør og lærer på. Presentasjonen bygger på boka "Å være på nett. Kommunikasjon, identitets- og kompetanseutvikling med digitale medier" av Svein Østerud og Egil G. Skogseth (Cappelen 2008). Den boka hadde jeg med meg tirsdag på samlinga for å kunne anbefale den.

Et blogginnlegg om hvordan bruke og tilpasse bloggen i blogger.com (den plattformen jeg anbefalte dere å bruke fordi den er lettlært/-brukt og uten reklame).

En artikkel i "Bedre skole" om bruk av blogg i undervisningen.

Senter for IKT i utdanningen om blogg i undervisningen.

Regjeringens blogg om fremtidens skole.

onsdag 12. februar 2014

Den femte basisferdighet



PowToon

"Teachers – flip your classroom, inspire, engage and delight your students."

I dag fikk jeg tips om et verktøy, PowToon, som du og jeg kan bruke til å lage animerte videoer.

"Create animated videos and presentations As easy as Powerpoint" reklamerer de med.

En lærer skryter: "Finally, a presentation tool that incorporates an intuitive user interface, super cool comic graphics, is 200 % less frustrating than Prezi, and offers a zillion more options than the free version of GoAnimate. I know we just met, PowToon, but I think I am in love."

En annen: "Most of my classes responded with clapping and a “That was awesome!”. To say the least, they were really impressed!"

Dette må vi prøve ut - ikke sant! Skriv om det i bloggen din når du har gjort det.

Changing Education Paradigms



Hør Ken Robinson i kjent, poengtert stil. Søk på navnet hans i YouTube og du får opp mange gode og skarpe "forelesninger" om forutsetninger for læring. Ligner han på tegninga over?

tirsdag 4. februar 2014

Blogg



Blogg (teleskopord fra engelsk satt sammen av ordene web og logg) er en type nettsted eller del av nettsted for publisering av såkalte blogginnlegg eller bloggposter som vanligvis skrives av en enkeltperson eller et fåtall personer.

Verbet å blogge betyr å skrive nye blogginnlegg eller moderere og svare på kommentarer som har innkommet til bloggen. En blogger er en person som er redaktør av en blogg eller bidrar med blogginnlegg, men er også navnet på en populær bloggapplikasjon (blogger.com).

Innleggene i en blogg sorteres i omvendt kronologisk rekkefølge slik at det siste innlegget automatisk legges øverst på forsiden. Forsiden inneholder et bestemt antall innlegg, og de overskytende eldre innleggene forflyttes automatisk ut av hovedsiden når nye innlegg publiseres.

Et kjennetegn ved blogger er at hver artikkel ofte har et kommentarfelt hvor lesere kan ha anledning til å skrive innlegg under artikkelen slik at kommentarene inngår i en diskusjonstråd. Tendensen til gruppediskusjon, lenking til hverandres blogger, og muligheten for faste lesere kan abonnere på nye blogginnlegg fører til at blogger kategoriseres som et sosialt medium. Tendensen til at blogger og bloggere i samme sjanger lenker til og kommenterer hverandres innlegg gjør at blogger omtales som en egen del av offentligheten, som ofte omtales som "bloggosfæren".

mandag 3. februar 2014

Konnektivisme


Presentasjonen over er laget av JaO.

Slideshare er et nettsted der du kan dele slides med andre over Internett. Se hvorfor Slideshare her.
"The world's largest community for sharing PowerPoint, OpenOffice presentations, Keynote, PDF and infographics"

Mer om Slideshare.

Blogger å lære av

Under presenterer jeg 10 blogger av ulikt kaliber, men alle med IKT og læring som fellesnevner. Jeg lurer alltid på hvor. Derfor er bloggene plassert geografisk og i skolesystemet.

Digital didaktikk tilhører en av studentene på "Læring med digitale medier" ved UiN høsten 2013. Greta Simonsen fra Narvik reflekterer over sin egen læring med IKT. Hun er nysgjerring og oppdager stadig noe eller noen hun kan lære av. Da skriver hun om det. Og så lærer du eller jeg av henne.

Eva 2.0 heter bloggen og Eva Bratvold heter dama. Med base i Sogn og Fjordane driver hun med digital kompetanse for skolen og deler det meste i bloggen. Eva er meget allsidig og har mye for alle som vil utvikle sin digitale forståelse og kompetanse. Sjekk fanen "IKT-ferdigheter man bør kunne" og "10 på topp-feil i undervisningen" (andre punktliste under IKT-ferdigheter man bør kunne).

IKT og skole drives av Odin Hetland Nøsen i Randaberg. Han skriver at IKT i skolen og digital didaktikk ikke nødvendigvis er det samme. I innlegget "Kristin Halvorsen, du treffer ikke helt på IKT" skjønner vi hvorfor.

Tanketråder kommer fra Ingunn Kjøl Wiig. Hun er lektor i norsk og engelsk ved Sandvika vidergående skole og skriver om pedagogisk bruk av IKT. I 2009 startet hun nettverket delogbruk.no.

Sharing is the new way of learning. Navnet på bloggen forteller mye. Marianne Hagelia er pedagogisk rådgiver i Østfold og tilbyr lærere pedagogisk IKT-hjelp i fag.

Lektor Laastad med hjertet i halsen. Sol jobber som lærer ved Fusa videregående skole med fagene norsk og samfunnsfag. Hun er opptatt av IKT i undervisningen og liker å tenke nytt.

Norsklærer med digitalt grensesnitt er selveste Leif Harboe, norsklærer ved Bryne videregående skole. Han er mannen bak bøkene "noRskboka.no" og "Grunnleggende digitale ferdigheter for lærere".

JaO`s Blogg. Jan-Ove Overland er lærer ved Kongsberg videregående skole der han underviser i samfunnsfag og mediekunnskap. Han byr på mye forskjellig spennede. Se for eksempel innlegget om hvordan lage instruksjonsfilmer.

Barnehageblogg om medier og IKT. Når de både vil og kan i barnehagen, må vi lenger opp i systemet skjerpe oss. Bloggen er Nina Bølgan sitt avkom. Hun holder til i Oslo og omtales som mora til IKT i barnehagen. Hennes "Temahefte om IKT i barnehagen" kan lastes ned som pdf-fil. "Vil du være med så heng på! Barnehagen som digital arena" og "Du bare gjør sånn. Bruk av digitale verktøy med barna" er to meget nyttige bøker.

iPad i skolen. Kunnskapsproduksjon med touch. Jan Gamre jobber i RIKT (Ressurs for IKT) på Lillestrøm. RIKT er en uavhengig pedagogisk ressurs som leverer rådgiving, workshops og opplæring til skoler og organisasjoner. De har lansert en lagrings- og samarbeidsdplattform for iPad som heter Connect. Den brukes av flere og flere skoler. Det er flere og flere som tror at nettbrett kan få fart på IKT i skolen.

Kom gjerne med tips om andre for oss nyttige blogger.

Connected Learners

E-boka Connected Learners. A step-by-step guide to Creating a global classroom er resultatet av et fordypningsprosjekt ved Sandvika videregående skole. Prosjektet har skapt oppmerksomhet også utenfor Norge. På Amazon er det fem vurderinger av boka. Alle gir den fem stjerner (av fem mulige). Hvorfor er den så bra?

"What I love about this book is that it is written from the perspective of the students. They give you first hand insight into the traits of what it means to be a connected learner. I hope many teachers take the time to see how they can bring the digital age into their classroom."

"Are you a Teacher? Yes? Then you should buy this book! In this age of information, where 24/7 connectivity is as much a part of our modern lives as brushing our teeth, one key aspect of society is struggling to keep up with the changes. Our schools."



Hvordan utnytte mulighetene når alle elever og lærere har pc? Lærer Ann Sørum Michaelsen har erfart at elever har svært ulike utgangspunkt for læring, og at både lærere og elever trenger opplæring i bruk av IKT til læring. Men lærere snakker ikke med elevene om hvordan de ønsker å lære og hva som motiverer dem. I prosjektet skrev lærer og elever ei bok sammen om hvordan bruke teknologi til å knytte kontakter og lære av hverandre. Boka byr på blant annet 21st Century skills, preparing your classroom, digital literacy, motivation and assessment, tools and websites.

I how-to-use-delen gir boka hjelp til: How to use OneNote and SkyDrive, How to start a Twitter account, How to set up your blog, Set up an RSS feed, Start a Skype account, Smart search engines, 10 games and their educational value, The secret of recording, Google docs, Facebook groups to collaborate, Wordle, Flip your classroom, WebNotes to share notes online, Dropbox, Embed videos in your PowerPoint, Download videos from YouTube.
I arbeidet med boka var et viktig prinsipp at læringa skulle være "transparent". Samarbeidsverktøy som SkyDrive og OneNote ble brukt for at alle skulle se hva de andre arbeidet med. 

Redigeringsarbeidet var svært omfattende, også fordi engelsken skulle være korrekt. Arbeidet pågikk i tre måneder, fire og en halv time hver uke. Mange elever brukte mye mer tid for å få boka ferdig. Elevene valgte selv hvor mye de ville bidra og med hva. Det varierte fra hovedredaktør eller redaktør for enkelte kapitler til bidragsyter i ett eller flere kapitler. Alle bidrag kan identifiseres med navn.
Elevene ble motiverte og valgte å jobbe med boka i stedet for å gå på Facebook. De kunne få engelskkarakteren sin på arbeidet med boka og slippe tentamen. Haakon Bakker var hovedredaktør. Han hadde også ansvaret for kapittelet om vurdering. Fordi dette er så viktig for elevene ble det interessant å skrive om. Marie Øie var redaktør for innledningskapittelet. Hun sier at dette er en annen måte å evaluere på enn vi har sett før. Det gir mening å jobbe på denne måten. Hun tror mange lærere ikke tør eller vet nok til å jobbe slik. Ulrik Randsborg Lie redigerte delen om bruk av spill i undervisningen. Han legger vekt på det obligatoriske arbeidet med blogger og at alle elevene måtte bruke Twitter som grunnlag før arbeidet med boka startet.


På YouTube ligger filmer der alle elevene forteller om boka og erfaringene med arbeidet. Hvert kapittel blir tilsvarende presentert av de ansvarlige.  

Vi opplever fortsatt lærere som først presenterer lærestoff og etterpå skal vi gjøre oppgaver. Men i dette prosjektet har vi opplevet et helt annet og bedre læringsmiljø, sier Ulrik. 
Gjennom arbeidet fikk elevene kontakt med folk fra andre land og kulturer. De fikk innspill fra Afrika, Asia og USA, og brukte Skype til å snakke med klasser i Kina og Lesotho. Etter et Skype-intervju med en kjent blogger i Tyskland, Silvia Rosenthal Tolisano, fikk elevene for alvor tro på prosjektet.
Connected Learners har selvfølgelig en blogg. Her kan du lese om hvordan det går med dem og boka videre, se hvem de er og kjøpe boka. Det koster $5.99 å laste den ned som pdf.

Dette innlegget bygger på artikkelen Hva eleven ønsker og hva eleven kan i Bedre skole nr. 3 2013. Nummeret vil bli publisert i pdf-format om litt.

I JaOs blogg finner du mer om Connected Learners med lenker til enda mer.
  

Denne bloggen

Nettpedagogikk eller pedagogikk på nett? I hvert fall blogger og nettsider.

Vi bruker blogger.com fordi den er mest pedagogisk. Her kan du se en film om hvordan opprette blogg (på blogger.com). På oppfordring kan jeg på Fronter legge ut veiledninger som starthjelp.

Når du har opprettet bloggen din, sender du meg adressen med epost. Jeg legger den inn i blogglista mi. Så lager du tilsvarende bloggliste.

Du må gjerne kommentere i denne bloggen. Før du har egen blogg, velger du kommentere som anonym, og skriver fornavnet ditt under kommentaren. Pålogget egen blogg vil brukernavnet ditt automatisk bli signatur.

Hvorfor denne bloggen? Jo, for at vi skal får erfaring med nettlæring i ulike digitale og mer eller mindre sosiale medier. Vi har jo Fronter som LMS (Learning Management System): informasjon og lærestoff ut - oppgaver inn. Når lærerplanen for grunnskolen påkaller publisering, må vi beskjeftige oss med flere plattformer. Blogg og nettside er de naturlig nærmeste. Nettside skal vi kanskje bruke i de andre modulene.

Et blogginnlegg kan godt begynne med ei undring. Så finner man ut og reflekterer. Dette kan føre til en oppdagelse eller en erkjennelse man vil dele og dermed følger publisering.

Nettped-bloggen kan utover faglige stimuli også bidra til samhandling, læringsaktivtet og praktisk, pedagogisk IKT-bruk. Er dere aktive, kan vi lære av hverandre.

Når jeg kommer over gode eksempler i litteratur, på nettet eller i "virkeligheten" - kommer det innlegg.